Перейти к основному содержанию

Плажовете на Сицилия - курорти и хотели: къде да отидем?

опубликовано в

Сан Вито ло Капо - СицилияСицилия е екзотична и далечна, противоречива и много привлекателна. Съвременните пътешественици харесват тази земя не по-малко от древните завоеватели. В противоборството между страха и въжделената мечта да видиш острова, притежаващ тайнствен ореол на една "кръвожадна" античност и не чак толкова далечно мафиозно минало, винаги побеждава желанието.

Ако камъните на Сицилия можеха да говорят, сигурно щяхме да научим за мъки и страдания и да открием една горчива истина за човешката история. Камъните мълчат. Но на този остров, създаден от Бога, днес ще чуем нови зовящи гласове: шума на прилива, разказите на песъчинките, подгонени от вятъра, многогласния птичи хор и шумоленето на мравките нощем под тихия звезден небосвод.

Решихте ли? Тогава, ако ни позволите, ще ви разкажем с няколко думи за тези места на острова, където ще намерите комфорт и екзотика. С картинки, с препратки към хотели, вили и апартаменти. Както винаги, ще ни помогнат картите Google maps.

 

Плaжовете върху подробна карта на остров Сицилия

Сицилия - подробна карта на плажовете

Плажовете в Месина

Ще започнем нашата обиколка от Месинския пролив (Stretto di Messina), който дели Сицилия и континенталния "ботуш". Широчината му е 3 километра и на пръв поглед прилича по-скоро на голямо езеро. Тук, както гласи легендата, митичните чудовища Сцила и Харибда причаквали от двете страни мореплавателите. Град Месина е основан от античните гърци през 730 г. пр.н.е. Плажовете на Месина имат невероятни размери - 200 км плажни ивици. Точно тук се намират Еолийските острови и известният курорт Таормина (вижте на картата). Кои са най-добрите плажове в Месина?

 

Джардини Наксос - плажоветеГрадините Наксос (Giardini Naxos)  Хотели в Месина

 Фотогалерия на плажовете Изола Бела, Летояни и Сант'Алесио Сикуло

          

Градини Наксос - хотели       Хотели в Летояни     Таормина - хотели и вили     Сант'Алесио - къде да отседнем

Имате богат избор от плажове в Милацо, Рокалумера, Ница ди Сичилия, Капо Али, Скалета Цанклея, Тимпаси, Сан Саба, Родия, Вилафранка Тирена, Спадафора, Калдера, Тонарела, Фунари, Пати, Броло, Сан Грегорио, Капо д’Орландо, Кастел ди Туза и др.

 

Плажовете в Таормина

Древният Град Tauromenion e основан от гърците през 358 г. пр.н.е. След разрушаването на колонията Наксос гърците се преселват на хълма Монте Тауро и се смесват със сикулите. В римско време (212 пр.н.е.) градът се оформя като важен търговски център и аванпост на Империята в Йонийско море. След залеза на Римската Империя (476 г.) Сицилия е подложена на набези, в моретата господстват сарацините, а Таормина става жертва на арабските нашественици до 906 г. След това идват норманите и арагонската династия. До XVIII в. Таормина продължава да бъде разменна монета в политическите игри на европейските монарси. Днес Таормина е световно известен курорт.

Научете повече за вашата лятна почивка в Таормина...

Плажовете в Агридженто

На противоположния бряг на Сицилия се намира перлата Агридженто. Плажовете в тази провинция традиционно са в списъка на двадесетте популярни курорта в Италия. Посещението на античния град Агридженто и запознанството с крайбрежието на Сицилия може да се окаже за вас събитие на годината. Ще видите другата Италия - между морета и континенти, далечна и загадъчна. Ще чуете други звуци, ще доловите друг аромат, ще усетите простора и гордата самота на островна Сицилия. Най-известните плажове са:

 

Плаж Порто Пало в МенфиПорто Пало (Porto Palo)

 Фотогалерия на плажовете Лидо Фьори, Сан Джорджо (Шака), Бово Марино

               

Хотели в Агридженто   Шака - хотели наблизо

Но това не е всичко. Туристите харесват също плажовете в Стацоне, Лидо дела Тонара, Секагранде, Борго Бонсиньоре, Ераклея, Капо Росело, Лидо Адзуро, Скала деи Турки, Перголе и Марина ди Палма. Научете повече:

Плажове в Агридженто, Скала деи турки - какво, кога и къде?

 

Плажовете в Калтанисета

Самият град Калтанисета (вижте на картата) е отдалечен от морето, но в тази провинция ще намерите 20-километрова плажна ивица. На практика всички плажове са разположени в крайбрежния град Джела (на картата). Бихме ви препоръчали следните места: Лунгомаре Федерико Секондо, Фонтанароса (Макитела), Пунта Сека, Фемина Морта, Монтелунго, Манфрия.

Джела, плажове - Сицилия Фотогалерия

   

Калтанисета - хотели и апартаменти    Джела - хотели наблизо

 

Плажовете в Катания

В Катания (на картата) ви очакват 60 км плажове за всеки вкус. Започвайки от символа на града - Ла Плая - и завършвайки с курорта Pozzillo (на картата). Платените и безплатните плажни зони се редуват до безкрай. В курорта Ла Плая е пълно с хотели и СПА-центрове. Цялата зона от Порто до плажа Аньоне (а това са 18 километра по дължина) е добре известна, защото предлага комфортна лятна почивка на умерени цени.

 

Ла Плая - Катания Фотогалерия на плажовете Фоче Симето, Ачи Треца, Санта Мария ла Скала

         

Ачи Треца - хотели     Хотели в Катания

Тук ще трябва да добавим и плажовете в Прайола ди Джаре, Сан Марко, Санта Текла, Стацо и Мулино.

 

Плажовете в Рагуза

Удивителното крайбрежие на Рагуза (вижте на картата), без съмнение, заслужава висока оценка. Имате на разположение 60 километра брегова линия, в която се редуват пясъци, скали, заливи, каменни плажове, места за гмуркачи и сенчести горички. Кои са най-добрите места в Рагуза?

 

Плаж Санта Мария дел ФокалоСанта Мария дел Фокало

 Фотогалерия на плажовете Сампиери, Коста ди Каро, Марина ди Модика

         

 

Хотели и апартаменти в Рагуза    Сампиери - хотели     Марина ди Модика - места за нощувки

Плажовете в Сиракуза

В античната зона на Сиракуза (карта), където древните гърци създават пристанищен град преди 2700 години, природата съперничи на историята. Но няма нужда да избирате едно от двете - те се съчетават органично в една пълноценна лятна почивка. Многобройната армия от туристи смята, че най добри са плажовете Кала Моске, полуостров Магдалена, Вендикари, Аньоне, Галина, Формике, Островът на Теченията и Аренела.

 

Вендикари - СиракузаВендикари (Ното)

 Фотогалерия: Каламоске, полуостров Магдалена, Фонтане Бианке

         

 

Места за нощувка в Сиракуза    Фонтане Биянке - хотели и апартаменти

 

Вижте още няколко интересни материала за островите до Сицилия:

Егадски архипелаг

Еолийски острови

Устика - черната перла на Сицилия

 

Сицилия - съвети

 

Сицилия, според статистиките, е изключително спокоен регион, много по-безопасен от Неапол или Милано. Забравете за мафията и пътувайте с автомобил самостоятелно във всички посоки. Естествено, наглеждайте багажа, но без параноя. Ако видите мафиотски по стил ресторант (например, в град Корлеоне), посетете го.

Най-много туристи има в Палермо, Катания (вулкана Етна), Сиракуза, Таормина и Агридженто. Ако пътувате с деца, вижте препоръките на италианските педиатри. Детските атракциони работят от юли до септември включително.

В малките градчета по-трудно ще намерите банкомат или отворена аптека след 18,00, а пазарен ден има само веднъж седмично.

Най-рекламираните места на острова не бива да ви заблуждават: истинската Сицилия е навсякъде (култура, бит, история, природа и резервати).

За подарък си купете: изделия от керамика, застинала лава и корали.

Когато влизате в магазин или бар, кажете "Добър ден (вечер)" - полезна дреболия.

 

Логотип сайта www.rivitalia.com