Перейти к основному содержанию

Амалфи (Amalfi)

Амальфи - Италия

Амалфи е един от най-красивите градове в италианското Средиземноморие, известен туристически център и столица на някогашната Република Амалфи. Тук през XIII в. е изобретен магнитният компас. Амалфитанците утвърдили Морския кодекс (Tavola amalfitana), успешно търгували с благословението на Византия, съперничели с Пиза и Генуа за превъзходство в Средиземно море.

Амалфи до средата на миналия век се смяташе за Мека на богатите чужденци, късче земен рай и лятна резиденция на звездите от шоубизнеса. Но както казва Хераклит, всичко тече, всичко се променя: курортът през последните десетилетия стана обект на масов туризъм и днес всички са добре дошли. Вие също.

 

Република Амалфи - исторически сведения

 

Както е известно, в Италия между IX и XIII век съществували четири морски републики - Пиза, Генуа, Венеция и Амалфи. Тяхната роля се изразявала в създаването на нови търговски пътища между Европа и Ориента, на нови начини и правила за търговия, както и в създаването на основите на морското право. Амалфи хронологически погледнато е първият владика на адриатическите простори в Централна и Южна Италия. Първоначално като византийски доминион, а от средата на IX в., след знаменитата битка до Остия (849 г.) и разгрома на сарацините - като независима република с население 50 000 жители.

Амалфитанците създавали центрове за търговия и логистика в Константинопол, Сирия и Египет. Те успявали с лекота да сключват изгодни съюзи с враговете си и да организират изненадващи търговски алианси. По ирония на съдбата, не сарацините, а пизанците поставили началото на края на тази могъща република: през 1135 г. амалфитанската флота е разгромена, а градът разграбен. Към средата на XII в. от някогашната слава на Амалфи остават само спомени. Но завоите на историята са непредсказуеми: Амалфи отново става известен и получава втори шанс благодарение на природната си красота. Днес градът е популярен обект на ВИП туризма в Италия.

 

Забележителностите на Амалфи и амалфитанското крайбрежие

 

Амалфи - картина на Адолфо ФаваНе е лесно да се опишат прелестите на Амалфи без клиширани фрази. Когато красотата говори сама за себе си, всеки словесен портрет може да се окаже бездарна драсканица на перото. За града и крайбрежието говорели възторжено Бокачо, Ибсен, Стайнбек, Вагнер и много други знаменити личности.

Тук няма ефектни плажове, но има уютни заливи и морски пещери, а пред вас се открива една и съща прекрасна гледка от всяко произволно избрано място. Добавете към това мекия средиземноморски климат, тишината, спокойствието, ароматния въздух и гостоприемството на туземците. Ако ви се струва малко, включете серпантините между хълмовете, високото небе и всички други мислими удобства за туристите. Всичко това украсете с деликатеси на местната кухня, с разходки по морето и...повече изобретателност.

 

 

Какво още да видим в Амалфи?

 

В града

Музей на хартията - АмалфиМузеят на хартията

Амалфитанците в миналото се славели с производството на знаменития сорт хартия бамбаджина. Те възприели тази техника от арабите и първи в света започнали да произвеждат качествена бумага в промишлени количества. Посетителите на музея могат да се запознаят с челната за онези времена фабрика и с някой технологични ноу-хау изобретения в Средновековието. Музеят е разположен на територията на бившата хартиена фабрика в Долината на мелниците (Valle del Canneto). В музея се влиза на групи срещу скромно заплащане, а местен майстор ще ви направи презентация на живо: от създаването на лист хартия до обработката му на няколко етапа.

 

Арсеналите на република АмалфиАрсеналите на Република Амалфи

Ако ви интересуват тайните на амалфитанската флота от далечното минало, струва си да посетите този музей. Ще видите реконструкции на бойните кораби, сред които знаменитата бързоходна саджена със сто весла, унищожителя на сарацинската флота.

Арсеналите са единствения по рода си морски музей в Южна Италия.

 

 

 

Националният музей в АмальфиНационалният исторически музей в Амалфи

Тук е изложена редакция на първия в света морски кодекс Tabula Amalphitana, който съдържа 66 параграфа с описание на правилата за навигация, правата и задълженията на моряците.

Освен това, тук ще видите уникални уреди и механизми от епохата на републиката.

 

 

 

Амалфитанската катедралаАмалфитанската катедрала (ил Дуомо).

Тя е визитна картичка на града, намира се в историческия център на едноименния площад. Внушителната фасада е украсена с византийска мозайка, а интериорът е ярък пример на италианския барок.

В катедралния комплекс влизат Кампанилата (1180 г.) и Райският двор (Chiostro del Paradiso, 1266 г.) в арабски стил. Катедралата няма почивни дни и е отворена:

през лятото  (от 09.00 до 21.00 часа);
през зимата (от 10.00 до 17.00 часа).

Хотели в Амалфи (база данни на Booking.com)

Къде да отседнем

Grand Hotel Convento Di Amalfi
Il Saraceno Grand Hotel
Hotel Santa Caterina
Hotel Miramalfi
Marina Riviera
Hotel Residence
Hotel Bellevue Suite
Hotel Croce Di Amalfi
Hotel La Pergola
Hotel dei Cavalieri
Hotel Fontana
Amalfi Holiday Resort
Albergo S. Andrea
Residenza Luce
Villa Santa Maria - Luxury Villa
Residenza Sole

Забележителности на Амалфи - видео

Крайбрежието на Амалфи

 

През XIX век територията на Амалфи става любимо място за отдих на европейския творчески елит. С времето апетита на желаещите се усилва и стига до градчето Равело. Тук са отсядали многократно Эдвард Григ, Уилям Търнър и Жоан Миро, Грета Гарбо, София Лорен и др. Равело е известен под името "родина на духа". Струва си да видите Villa Rufolo, Villa Cimbrone, il Duomo.

Виетри сул Маре е градът на керамиката. Целият град, ако го наблюдаваме къща по къща, прилича на един огромен калейдоскоп от мозайки, игриво окачени по оградите, стените и покривите. Местните занаятчии ще ви предложат образци, които няма да видите никъде другаде.

Позитано е главен съперник на Амалфи, но ние смятаме, че в този туристически двубой печелят само туристите. Позитано има само едно явно предимство - плажовете. Научете подробно за плажната ивица на Позитано.

Атрани е за тези, които искат да усетят предимствата на едно типично рибарско градче в Южна Италия. Тук включваме не само рибарските мрежи и гемии (плюс острата миризма на риба) по брега: посетете поне един местен рибен ресторант и няма да съжалявате.

Атрани - Хотели наблизо Равело - Хотели, вили, апартаменти
Атрани - Италия Равело - Италия
Виетри сул Маре Позитано - Италия
Виетри сул Маре - хотели и резиденс Позитано - Хотели и къщи

Превоз от Рим до Амалфи и екскурзии

 

Възползвайте се от услугите за безопасен и изгоден превоз от Рим до Амалфи. Вашата цел е да стигнете навреме, с удобства, до нужното място в нужното време. Вие не предплащате и не давате капаро. Споделете вашите планове на електронния ни адрес info@rivitalia.com. Вижте как...

 

 

Как да стигнем самостоятелно до Амалфи

 

Със самолет:

Най-близкото летище е в Неапол - Napoli Capodichino. Оттук избирате автобус, влак или морски превоз.

С автобус от Рим:

От автогарата Тибуртина в Рим си купувате билет за автобус на превозвача "Marozzi" до Салерно (целогодишно), а после ползвате местната автобусна линия SITA.

С автомобил:

От Неапол по магистралата А3 следвайте посоката на указателите Pompei, Castellamare, Sorrento  и Amalfi.

По море:

От Салерно с фериботите на "Travelmar" или "Linee Marittime Partenopee". От Неапол - "Metro del Mar".

С влак: вижте местните влакчета Circum Vesuviana (Неапол - Соренто).

 

Полезни сведения

Какво е времето сега:

 
Географска зона: Южна Италия
Регион в Италия: Кампания - Campania
Провинция: Салерно - Salerno (SA)
Официален сайт: http://www.comune.amalfi.sa.it/
 

Герб на града

Герб на АмалфиГербът на Амалфи има формата на щит, разделен на три части. В лявата горна част е диагоналната хералдична лента. Отдясно е осмоъгълният кръст на Джерардо Сасо - основателят на ордена на хоспиталиерите (Малтийският кръст).

В долната част е изобразено небето и крилат компас, над който се рее комета. Амалфи води началото си от времето на Римската империя, за което говори короната от бойни кули и надписът отдолу:

Descendit ex patribus romanorum